Hoelang duurt cultuur verandering?

Hoelang duurt cultuur verandering?

25 maart 2018 Geen categorie 0

 

Cultuur kan hardnekkig zijn. Soms gebeuren er dingen, maar wáarom ze gebeuren is onduidelijk. Om te laten zien hoe zoiets gaat, verwijst hoogleraar organisatiepsychologie Steven Poelmans naar een beroemd experiment dat werd uitgevoerd met apen in een kooi.

Eerst werd er één aap in de kooi gezet. In de kooi stond een ladder en bovenaan die ladder hing een banaan. De aap klom op de ladder en pakte hem. De banaan bleek echter een soort douchekraan te zijn: op het moment dat de aap de banaan beetgreep, werd de kooi nat gesproeid. Later kwam er een tweede aap in de kooi. Ook deze aap wilde de ladder opklimmen richting banaan. Maar de eerste aap, het natte pak nog vers in zijn geheugen, gaf de tweede op zijn donder en verhinderde dat hij de banaan pakte. Toen een derde aap aan het gezelschap werd toegevoegd, kreeg ook hij op zijn donder zodra hij probeerde de banaan te pakken. Op een zeker moment werd de eerste aap uit de kooi gehaald. Er was dus geen enkele aap meer die zelf was natgeregend, maar toch beletten de andere apen nieuwelingen de ladder op te klimmen en de banaan te pakken.

Zelfs als uiteindelijk de douchekopbanaan vervangen wordt door een echte banaan dan pakt nog steeds niemand de banaan. Dit is waarom cultuurveranderingen in een bedrijf zo lastig zijn, zelfs als er op een gegeven moment alleen nog maar nieuwe of jonge mensen werken.

Durf dus de gebaande paden, de ingesleten karresporen, ter discussie te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.